PROGRAM PROSLAVE Dana općine Otok i blabgdana sv. Luke 2015.
10.10.2015
Pozivnica na svečanu procesiju i svetu misu
11.10.2015
PROGRAM PROSLAVE Dana općine Otok i blabgdana sv. Luke 2015.
10.10.2015
Pozivnica na svečanu procesiju i svetu misu
11.10.2015

Načelnik općine Otok, g. Branko Samardžić, povodom Dana općine Otok i blagdana sv Luke odgovorio je na par pitanja…

Povodom Dana općine Otok i blagdana sv. Luke, zaštitnika općine Otok, načelnik g. Branko Samardžić odgovorio je na nekoliko bitnih i zanimljivih pitanja vezanih za općinu Otok.

?Poštovani načelniče, kako teku pripreme za proslavu Dana općine i blagdan sv.Luke?

Zajednički se veselimo proslavi svetkovine nebeskog nam zaštitnika općine Otok sv.Luke, sveca koji je pisao evanđelje, zaštitnik liječnika, kirurga, umjetnika, slikara, kipara, mesara, neoženjenih muškaraca….zato smo u pripremama proslave uvijek u suradnji sa župnikom. Općinski kalendar zbivanja je u shemi i rasponu od-svečane sjednice općinskog vijeća, akcije darivanja krvi, koncerta klapa, nastupa folklornih društava, nogometnih veterana, atletičara trkača,boksača, folklorne izložbe i koncerta nekog od zabavnih pjevača. Sve to započinje polaganjem vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika “Branitelj” na Trgu dr Franje Tuđmana.Naglasak proslave je u službi svečane Sv.mise, procesiji vjerničkog puka i odavanja počasti otočkim žrtvama kroz povijest kod spomenika uz crkvu sv.Luke, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

?U srpnju je općina proslavila značajan jubilej “300.obljetnice bitke na otočiću “Dugišu” ” i Otkrivanje spomenika na spomen svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu iz Općine Otok.

Znači da je povijesno gledajući ovaj prostor općine Otok odigrao veliku ulogu u Sinjskom ratu i da su otočki branitelji u ta teška vremena branili svoj prostor i obitelji, a ujedno i svoju kršćansku pripadnost. O ljutom boju koji je opjevan od strane hrvatskih pjesnika, koji je trajno zapisan u dnevnicima događanja u crkvenim i znanstvenim knjigama, govorio nam je na predavanju dr.soc. Marko Rimac prof. koje smo organizirali u sklopu proslave 300-te obljetnice. Ta bitka u mnogome je pomogla da se konsolidira sinjska obrana i pripremi stanovništvo sa vojskom na tvrđavi. Otočka bitka je neizostavna iz proslave 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor(1715.-2015.) i kao takva je prikazana u Zborniku predavanja na tu temu, koja su bila održana u Sinju u sklopu obilježavanja tih povijesnih datuma.Naš svećenik je na našoj proslavi rekao u šali” od otočana bi trebali pitati dozvolu da otpočne jedna od trka u igri Alka”….
U trajnu zahvalu poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu sa područja općine Otok, postavljen je spomenik “branitelj” na Trgu dr Franje Tuđmana. To je najmanje što se može dati na spomen poginulim ali je trajan spomen na njihovu žrtvu polaganja života na oltar domovine.Pomnim odabirom predloženih rješenja odabran je rad akademskog kipara, profesora Dragana Duževića, koji je na najbolji način izrazio sve ono što branitelj predstavlja poslije ostvarene pobjede u Domovinskom ratu.
U ovom trenutku zahvaljujem svima koji su sudjelovali na bilo koji način obilježavanja 300-te obljetnice i otkrivanja spomenika, jer je to bio događaj koji će trajno biti zapisan u našoj povijesti.

?Što je kad se osvrnete unatrag od prošlog slavlja Dana općine značajno za naglasiti?

Svakako da sam ponosan na onaj najosjetljiviji dio što je osnova za normalno funkcioniranje a to je stanje u općinskom proračunu.Prošlu godinu smo završili sa povećanjem prihoda i prijenosom značajnih sredstava u ovu godinu.Intenzitet realizacije u prvih šest mjeseci govori o trendu ostvarivanja planiranih prihodovnih sredstava a siguran sam da će se odličan rezultat ostvariti i na kraju godine.Komoditet prihoda odraziti će se na infrastrukturnom dijelu uloženih sredstava, u komunalnom dijelu, u dijelu svih ostalih korisnika proračuna kojima se dodjeljuju proračunska sredstva, te sve kao pojedina realizacija u ukupnom zbiru daju jednu novu dimenziju stanja u prostoru općine.Osobno sam zagovornik mladih, učenika, studenata, športaša, kulturnjaka i drago mi je kad na vrijeme im se dodjele sredstva koja im mnogo znače za školovanje, razvoj i osobno uzdizanje u svakom obliku. Navodim da sam i ove godine kao i prošle realizirao nabavu potrebnih kompleta knjiga za naše osnovnoškolce.
Na dijelu pripreme Projekata svakako naglasak dajem na završetak izrade potrebne dokumentacije za nogostupe kroz Galu i Udovičiće.Uz mnogo problema konačno smo došli do faze da se može zatražiti građevinska dozvola za iste.
Pratim kandidirane Projekte kod Ministarstva poljoprivrede “Sustav odvodnje otpadnih voda općine Otok, kanalizacijska mreža centralnog dijela naselja – 1. faza izgradnje” i Vodoopskrbni sustav visoke zone naselja Gala koje smo zajedno sa isporučiteljom vodnih usluga Vodovodom i odvodnjom cetinske krajine-d.o.o. kandidirali u resorno ministarstvo i Hrvatske vode.(po dostupnim informacijama Projekti su dobro vrednovani).

?Kakvo je Vaše iskustvo sa kandidiranje Projekata na fondove?

Općina Otok u elementima gdje je pripremila potrebnu projektnu dokumentaciju(pa i dijelu gdje i nedostaje) dio, kandidira Projekte u razna ministarstva i ustanove.Značajna kapitalna ulaganja očekujem baš u prethodno navedenim kandidiranim Projektima kao i Projektu izgradnje nogostupa.Što se tiče ostvarenih sredstava imamo mješavinu zadovoljstva u realizaciji, kao što je kandidiranje prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mada i oni odbace realan Projekt s bizarnim objašnjenjem potrošena su sredstva i Vi ste u fazi čekanja.Ipak oni su omogućili nabavu komunalne opreme koja će služiti za odvojeno sakupljanje otpada.Odbili su nam Projekt zamjene dijela sijalica uz nogostupe sa LED rasvjetom i Projekt izdvajanja ormarića javne rasvjete iz trafostanica. Ostala Ministarstva (gospodarstva, regionalnog razvoja, turizma, kulture) nekako sredstva dodjeljuju po nelogičnom ključu. Bolji je postotak realizacije naših Projekata kod SDŽ ali su zato i manja novčana sredstva.

?Prioriteti za slijedeće razdoblje?

U razdoblju do Nove godine, potrebno je izvršiti građevinske i elektroinstalaterske radove na pomoćnom igralištu na ŠRC Gola brda, uz napomenu da je izvršena djelomična rekonstrukcija oštećenog travnjaka na glavnom igralištu i preuređena je unutrašnjost prostorija prema propozicija HNS.
U planovima je i ugradnja sustava za automatsko zalijevanje kao i proširenja glavnog igrališta u narednoj godini.
Izvršiti će se rekonstrukcija dijela postojeće vodovodne mreže u Udovičićima i Otoku.
Najveća investicija će se ostvariti u 2016. godini izgradnjom nogostupa kroz naselje Gala a planira se i dionica kroz Udovičić, zašto su osigurana potrebna sredstva.Ovdje napominjem da će se za dionicu kroz naselje Gala osigurati novac u općinskom proračunu a da će se oba Projekta i dalje kandidirati na izvanproračunske izvore financiranja.
U izgradnji je rekonstrukcija križanja u samom centru Otoka na ŽC6123 i LC67040 sa ispravljanjem visinskih razlika, širenjem postojećeg kolnika, uređenje nogostupa, ugradnja semafora.
Nastaviti će se redovno održavanje nerazvrstanih cesta po općini kao i izgradnja nerazvrstanih cesta.
Naglasak će biti i na uređenju javnih površina, postavljanjem potrebne komunalne opreme i opreme za boravak djece na otvorenom.
Kako sam naveo očekujemo i potvrdu realizacije “Integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Sinja,Trilja, Otoka i Dicma”, kao i prihvaćanje Projekta izgradnje I. faze kanalizacijskog sustava u centru naselja Otok.
Nastavlja se sa pripremnim radnjama za izradu potrebne projektne dokumentacije(geodetski radovi za nogostupe), kao i na dovršetku započetih projekata.U tijeku su izmjene i dopune PP općine Otok, u izradi su i dokumenti potrebni za funkcioniranje sustava zaštite i spašavanja.Svakako treba istaći značajnu pomoć od strane općine za realizaciju izrade potrebne dokumentacije projekta nove športske dvorane, građevinska dozvola ju u ishođenju. Za druge aktivnosti uređenja područnih škola sufinancira se potrebno uređenje zgrade i okoliša u Udovičićima, izgradnja igrališta uz školu u Gali kao i uređenje pristupnog platoa u centralnoj školi u Otoku.Kada se spominju projekti koje sufinanciramo za potrebe OŠ Kamešnica za naglasiti je svakako uskoro dobijanje građevinske dozvole za novu sportsku dvoranu uz OŠ Kamešnica.
Uglavnom biti će dosta ulaganja u ukupni standard na području općine Otok.

?Socijalna politika

Po pitanju osiguravanja sredstava za potpomognute korisnike tu sam zajedno sa općinskim vijećem realizirao besplatni prijevoz za sve srednjoškolce, osnovnoškolce i dijelom uz učešće od 50% za studente, u visini od 300 000.00 kn
Redovno se isplaćuju sve stipendije za sve korisnike kojih je u prošloj godini bilo 118, zašto se iz proračuna osigurava 550 000.00 kn.
Jednokratna pomoć za socijalno najosjetljivije kategorije izdvaja se oko 550 000.00 kn, a za potpore novorođenoj djeci izdvaja se oko 150 000.00 kn.
Već sam spomenuo kompletnu nabavku knjiga za sve učenike u osnovnim školama za prošlu godinu u visini od 500 000.00 kn, a za ovu školsku godinu izvršena je nabava 55 kompleta novih knjiga ili nadopuna postojećih u visini od 70 000.00 kn.

?Poruka i čestitka.

Uvijek rado naglašavam dobru suradnju sa svim našim župnicima jer općina pomaže i njihove potrebe, tako da proslava dana općine i blagdan sv.Luke 18.listopada zajedno dočekujemo sa našim župnicima, vjernicima, stanovnicima u ozračju dobročinskih djela našeg zaštitnika sv. Luke.
Svim mještanima općine otok želim Sretan Dan općine Otok i blagdan sv.Luke.

Načelnik: Branko Samardžić

Izvor/općina Otok/

Skip to content